Eldsalamanderunderarter - Hur många finns det?

Hej!


Jag har för mig att det finns cirka 40 underarter av eldsalamandrar. Är detta korrekt? Har läst en artikel om alla dessa varianter på eldsalamandern.


Medv vänlig hälsning
Thomas Johansson

Kommentarer
Postat av: Vide

Oj oj, där har vi en fråga att bita i. Som alltid när det gäller systematik så finns ju ett utrymme för subjektivitet och vad jag förstår så är det hela långt ifrån färdiguträtt. Men om man inte själv är systematiker och bedriver aktiv forskning på ämnet, det vill säga har underlag för en egen åsikt i ämnet så får man väl hålla sig till vad tidigare sammanfattande verk säger, och det kan ju vara väldigt bekvämt:). T.ex så tror jag J.Raffaëlli´s bok, som du ju har, är en bra referens. På CC finns en guide där författaren listar 15 underarter till S.salamandra och 6 arter innom släktet. Sen är ju ASW (Amphibian Species of the World) den mest högkvalitativa källan på nätet för info om sånthär. Där finns en lista över relevanta referenser men dessa kan ju vara knepiga att få tillgång till, speciellt om man inte har tillgång till aritkeldatabaser. Om det är någon speciell du vill ha tag på så kan jag hjälpa till. Sen vet jag att Mario Schweiger har en litteraturdatabas som man kan få tillgång till om man registrerar sig på hans hemsida, han är ju inte framförallt intresserad av salamandrar men där kanske finns något.

40 underarter tror jag dock inte att någon seriös författare hävdar att man bör erkänna. Vad var det för artikel du läst?



Mvh / Vide

2010-04-07 @ 14:24:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0