Salamanderfilm på youtube

På youtube finns ju det mästa. Även den salamanderintresserade kan hitta en hel del spännande grejer. T.ex. den här filmen av Mark Aartse-Tuyn.



Känns som att man borde lära sig ett redigeringsprogram!

Mvh, Vide

Herpetologikurs

Nu när Stefan Andersson tar initiativ till en kurs i herpetologi, den första i sverige mig veteligen, så känns det ju som att det skulle vara synd att missa. Nog för att mina förkunskaper får betraktas som ganska goda men att ha en ren herpetologikurs i sitt kuspaket, och ta några högskolepoäng känns inte fel!

Så, första träffen var i helgen, jag och Thomas begav oss från Malmö mot Skövde, via Göteborg där vi fått det generösa erbjudandet att övernatta hos Fredrik Olofsson. Då fick vi även changs att beundra hans fina samling av herptiler. Bland annat har han en grupp Aneides lugubris. Fantastiskt vackra och roliga i sitt beteende! Måste försöka skaffa så snart som möjligt. När jag var i Kalifornien i våras hade jag det stora nöjet att se denna art i naturen så jag langar in en bild därifrån:


Hos Fredrik mötte vi upp Dennis Hägg och efter en kort natts sömn och en smidig bilfärd var vi så i Skövde. Kursverksamheten var trevlig. Nivån är lagd så att vem som helst ska kunna gå den, och spridningen vad det gäller förkunskaper var mycket stor, men med följdfrågor och de diskussioner de gav upphov till kändes det som om det blev stimulerande för alla deltagare. Efter föreläsningar och middag begav vi oss till Hornborgarsjön sör att kolla in de många hundratals, kanske tusentals, tranor och andra fåglar som sammlas där varje vår. För mig var det första gången jag bevittnar trandansen och det var verkligten en upplevelse! Därefter åkte vi för att se om vi kunde hitta några amfibirer som trottsat det förvånansvärt kalla vädret. Det gick över förväntan och efter att ha besökt en rad fina lokaler hade vi kryssat samtliga i området förekommande arter. Mest minnesvärt var hundratals vanliga grodor i full lek och ett antal större vattensalamandrar som just tagit sig ner till sitt lekvatten. Det märktes att vi var tidigt ute då hanarna inte hunnit utveckla full lekdräkt och inga mindre vattensalamandrar (vad vi kunde se) hade hunnit ner till vattnet. Bilderna nedan är tagna av Dennis Hägg.

Hona.

Hane (i fokus) med kammen på väg upp.

Ett antal mindrevattensalamandrar sågs också men då på land på väg mot lekdammarna eller under de stenar där de troligen spenderat vintern.

Så tack Stefan, och alla kursdeltagare, för en trevlig helg och på återseende!

Mvh, Vide




Mig och Triturus dobrogicus

Okej! Jag tänkte att jag skulle sparka igång det här bloggandet med att presentera de djur som jag har i min samling för tillfället. Jag kör en art i taget så blir det som en följetong. Men först kanske en liten kort presentation av mig själv är på sin plats.

Jag är född 1981 på Södermalm i Stockholm. Som lite var det bästa jag visste att springa omkring och titta i bäckar och diken och fantisera om små drakar och dinosaurier som skulle kunna bo där (…så är det väl i princip fortfarande!). När jag fyllde tio fick jag mina första husdjur (bortsett från familjens katt) av mina föräldrar. Självklart var det ett gäng salamandrar. Jag fick själv välja ut dem på djuraffären. Dom hade några olika så jag tog några av varje. Jag hade då ingen aning men det blev en Taricha sp. (sannolikt torosa), två Tylototriton shanjing och två Cynops orientalis. Jag tog hem dom och var hur glad som helst. Därefter började problemen… Tarichan försvann nästan genast. Den återfanns först några månader senare under trappan, mycket torr och stel, stendöd såklart. Dom övriga ville inte äta. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till och mina föräldrar var lika villrådiga. På djuraffären visste dom ingenting. Jag ringde till en veterinär och fick rådet att stoppa i en doppvärmare. Det gjorde ju inte saken bättre och efter ett tag tynade dom bort och dog. Det var en sorglig och frustrerande upplevelse men som tur var så dog inte intresset med dem!

Fortfarande, efter många års erfarenhet av hållande av salamandrar i fångenskap, fortsätter jag att lära mig viktiga läxor och utöka min kunskap. Ibland genom tragiska händelser som olyckor och sjukdomsfall, det är ju när något går fel som man lär sig de mest påtagliga läxorna!

Hur som helst, lite mer om mig. Jag gick gymnasiet på Spånga djurvårdarlinje och nu är jag inne på sluttampen av en biologutbildning under vilken jag framförallt inriktat mig på sammhälls- och ekosystemekologi.

Det får räcka, nu till den utlovade presentationen av mina djur:

Först ut, eftersom de är lite roliga just nu i.o.m. att hanarna är i lekdräkt:

Triturus dobrogicus

Jag har en liten grupp på 2.1. Jag köpte dom sommaren 2008 som adulter av en kille i Tyskland. Jag har inte gett dem någon ordentlig dvala men under vintern har de gått på ca 10-12 grader. I år, precis som förra året, så började hanarna utveckla lekdräkt typ i januari. Förra året så la honan en del ägg men alla ”möglade” snabbt. Jag vet inte om de var obefruktade eller om de angreps av svamp av någon annan anledning. Förhoppningsvis går det bättre i år men än så länge har det inte blivigt några ägg så jag börjar tappa hoppet, det kanske blir till att vänta till nästa år. Dock känns det som om jag/vi har typ nog med yngel att ta hand om som det är, men mer om det senare!

Håll till godo med dessa bilder.

Mina två hanar ser ganska olika ut. Jag har hört att det finns två olika blodslinjer som det odlas på framförallt i Holland så jag tänker mig att de skulle kunna vara representanter från dessa båda linjer. Sen finns ju två underarter beskrivna T.d.dobrogicus och T.d.macrosoma men jag vet inte om det har något med saken att göra.

Konstiga tår ellerhur? Kanske pga inavel?

Tack för den här gången!

Mvh / Vide

Eldsalamanderunderarter - Hur många finns det?

Hej!


Jag har för mig att det finns cirka 40 underarter av eldsalamandrar. Är detta korrekt? Har läst en artikel om alla dessa varianter på eldsalamandern.


Medv vänlig hälsning
Thomas Johansson

RSS 2.0